فردای اقتصاد - سرویسهای تحویل غذا و کالا طی سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشتهاند به خصوص با شیوع پاندمی و توسعه تکنولوژی خودران این شیوه از تحویل اجناس به سرعت در حال گسترش در دنیاست.
استارتاپ Coco یکی از مشهورترین آنهاست که توسعه آن در یکی دو شهر امریکا توجه زیادی را به سمت خود جلب کرده است. وسایل حمل و نقل کوچک چهارچرخ ربات مانند که سریع و راحت حرکت میکنند و البته بسیاری را به اشتباه انداختهاند که کاملا خودران هستند.
ایده این استارتاپ این است که برای حمل یک پیتزا یا ساندویچ چند صدگرمی نیازی به راهانداختن وسایل نقلیه سنگین و حجیم در خیابانها نیست. به کمک این رباتها هم هزینه کسب و کارهایی که کالاهایشان را از این طریق ارسال میکنند کاهش مییابد و هم به سازگاری محیط زیست و کاهش ترافیک کمک میشود.
پلتفرمهایی مثل Coco مستقل نیستند و با رستورانها و سرویسهای سفارش آنلاین غذا مانند Doordash شریک میشوند و مشتریان در هنگام سفارش از روی آن پلتفرمها میتوانند چنین مدلی از تحویل کالا را انتخاب کنند. با این حال خود سرویسهای سفارش آنلاین غذا هم به دنبال توسعه چنین تکنولوژیهایی در عرضه غذا و کالا هستند.
مشابه خودران ولی با راننده
اما اشتباه نکنید این جعبههای چرخدار کوچک که دوربینهای متعددی روی آنها نصب شده و به راحتی موانع جلوی خود را تشخیص میدهند و در پیاده رو و کنار خیابان حرکت میکنندکاملا خودران نیستند. آنها توسط رانندگانی که در مقر این استارتاپ نشستهاند و مانند بازیهای کامپیوتری مانیتورهای متعددی را پیش روی خود دارند کنترل میشوند. البته این دستگاهها به ابزارهای هوشمند و حتی هوش مصنوعی مجهزند که آنها را از یک ابزار صرفا کنترلی خارج میکند.
اما این قدم اول است و با توسعه تکنولوژی خودران که امروزه در لایههای متعددی استاندارد شده میتوان به زودی شاهد رباتهای کاملا خودران هم بود.
برای شناسایی بهتر این دستگاهها در خیابان و پیادهرو چراغهای LED کوچک و یک پرچم روی این جعبههای چرخدار نصب شدهاند تا تشخیص آنها برای افراد پیاده و حتی رانندگان به راحتی فراهم باشد. به گفته مدیران استارتاپ اپراتورهای این وسایل به خوبی آموزش دیدهاند تا از خطرات مختلف جلوگیری کنند.
یکی از مهمترین مزیتهای ارسال غذا و کالا با Coco هزینه ارزانتر ارسال کالا از این طریق برای کسب و کارهای محلی است در حالی که سایر سرویسهای سفارش آنلاین غذا و محصولات سوپرمارکتی ۳۰ درصد کمیسیون دریافت میکنند استفاده از Coco فقط ۱۵ درصد کمیسیون به آنها تحمیل میکند.
انعام از راه دور
حذف نیروی انسانی از مرحله تحویل غذا لزوما باعث حذف یکسری موضوعات مرسوم مثل دادن انعام نمیشود. چراکه دریافت کنندگان همچنان میتوانند انعام بدهند البته این انعام به رانندگان این دستگاهها داده خواهد شد.
حتی حریم خصوصی کاربران هم رعایت شده است. هر چند دوربینها به طور کامل تصاویر تحویل کالا را ذخیره میکنند اما این استارتاپ برای حفظ حریم خصوصی دیتای کاربران را هر روز از روی دستگاهها حذف میکند.
استارتاپ Coco این دستگاهها را با شراکت یکی از مشهورترین سازندگان اسکوتر یعنی Segway تولید کرده است که قادرند تا حدود ۵ کیلومتر را برای تحویل کالا تحت پوشش قرار دهند. روی هر دستگاه چندین دوربین و سنسور نصب شده که راننده دستگاه را در هنگام هدایت آن یاری میدهد.
تونی هو معاون توسعه جهانی کسب وکار Segway میگوید که کمبود نیروی کار و رشد تقاضا در زمینه رباتهای توزیع کالا و غذا یک مسیر وسیع پیش روی این استارتاپ قرار داده است.
این استارتاپ اخیرا نسخه جدیدی از محصول خود را عرضه کرده که دارای ظرفیت بیشتر و باتری با کیفیتتری است و همین باعث میشود که این استارتاپ وارد حوزه محصولات سوپرمارکتی شود جایی که تقاضای زیادی در این زمینه وجود دارد.نسخه جدید رباتهای این استارتاپ میتواند چهارکیسه بزرگ کالا را حمل کند .
زک راش مدیرعامل و هم بنیانگذار این استارتاپ میگوید که تجربه بهتر برای مشتریان مهمترین هدفی است که دنبال میکند.
جنگ رقابت در مایل پایانی
در دنیای تکنولوژی و حتی در حوزه تحویل کالا اصطلاح آخرین مایل ( Last Mile) اشاره به مسافت چند مایل پایانی تحویل کالا یا خدمات به مشتری دارد. کسب و کارهای متعددی حالا فقط روی همین آخرین مایلها کار میکنند.
پیچیدگیهای تحویل کالا با چنین دستگاههای رباتیکی کم نیست اما توسعه دهندگان آنها چشم به بازار رو به رشد تحویل کالا بستهاند.
رشد تجارت الکترونیکی باعث رشد قابل توجه تعداد بستهها شده و از طرفی بیماریهایی مثل کووید باعث شده تقاضا برای استفاده از ربات به جای افراد بسیار بالا برود.
بازار رباتهای تحویل کالا از ۲۴ میلیون دلار در سال ۲۰۱۹ به ۲۳۶ میلیون دلار در سال ۲۰۲۷ خواهد رسید که سالانه ۳۴.۳ درصد رشد نشان میدهد.
اما دامنه استفاده از این رباتها صرفا تحویل کالا به منازل مشتریان نیست. در خود رستورانها این رباتها را به زودی زیاد خواهیم دید جایی که غذا را به سر میز میبرند یا غذاهای کثیف را از سر میز به آشپزخانه برمیگردانند.
در محیطهای بیمارستانی و حتی هتلها نیز به زودی شاهد این رباتها خواهیم بد جایی که برخی خدمات مورد نیاز بیماران یا میهمانان هتلها را پوشش میدهند.
در حال حاضر شرکتهای مختلفی در زمینه مایل پایانی مشغول به فعالیتند برخی شرکتها مانند آمازون به دنبال تحویل کالا توسط پهپادها هستند و سرمایهگذاری بسیار زیادی روی آن انجام دادهاند.
شرکتهایی چون اوبر و حتی گوگل نیز روی خودروهای تمام خودران متمرکز شدهاند و تلاش میکنند سرویسهای خودران خود را برای رقابت در این عرضه آماده کنند.
در همین حال سازندگان این دستگاهها فقط مشتریان بزرگ را مد نظر ندارند اشخاص عادی هم میتوانند با داشتن چنین رباتهایی از آن به عنوان سبد و چرخ خریدشان استفاده کنند البته چرخی که خود میتواند به مغازهها برود و کالاهای مورد نظر کاربران را به خانه بیاورد.
تبادل نظر